پمپ طبقاتی چیست؟ به همراه بررسی فنی و نحوه عملکرد انواع آن

پمپ طبقاتی و اجزا آن

پمپ طبقاتی چیست؟

پمپ طبقاتی در واقع الکتروپمپ سانتریفیوژ طبقاتی یا همان گریز از مرکز است که با توجه به ساختار طبقاتی آن به جای یک پروانه چندین پروانه در آن وجود دارد. باید به این نکته توجه کرد که در پمپ های طبقاتی پروانه ها برای فشار بالا به صورت سری و برای  دبی بالا به صورت موازی در کنار هم قرار می گیرند.

در حالت کلی دارای دو مدل عمودی و افقی است که در ادامه به شرح هر یک از آن ها می پردازیم. تا بیشتر با مدل ها و کاربرد آن آشنا شوید.

همچنین تولید کننده های مختلفی در ایران از این مدل پمپ وجود دارد مانند گرانفارس، که  از تولید کنندگان پمپ موجود در کشور هست و در زمینه های مختلف این صنعت تولیدات گوناگونی دارند. از دیگر شرکت های تولید کننده می توان به پمپیران اشاره نمود.

 

جنس اجزا پمپ های طبقاتی

این مدل پمپ ها عموما از استیل یا چدن به صورت ضد زنگ ساخته می شوند. به عبارت دیگر دارای دو مدل استیل و نیمه استیل از آنها نام برده می شود. کاربرد این مدل پمپ ها باعث می شود تا از مدل استیل یا نیمه استیل استفاده کنیم. در مواردی که سیال نباید به چدن برخورد داشته باشد(مانند موارد بهداشتی) تمام مراحل عبور سیال با استیل برخورد دارد و قسمت  های مختلف آن مانند بدنه، شفت، دیفیوزر و پروانه ها از جنس استیل تولید می گردد.

 

نحوه عملکرد پمپ طبقاتی

در این مدل پمپ همه بخش ها مانند دیفیوزرها و پروانه ها به صورت سری در یک راستا قرار دارند. با ورود جریان سیال شفت و محور اصلی که به حرکت در می آید جریان را از پروانه اول به پروانه های بعدی انتقال می دهد و باعث افزایش فشار جریان می گردد. در اینجا باید به این نکته توجه داشت که با افزایش پروانه ها توان الکتروموتور نیز باید افزایش یابد. همچنین در این مدل دور الکترو موتور یکسان بوده و افزایش دبی رخ نمی دهد بلکه با افزایش پروانه ها هد آب افزایش می یابد.

 

ویژگی ها و تفاوت پمپ های طبقاتی عمودی و افقی

این مدل پمپ در دو حالت کلی عمودی و افقی تولید می شود که دارای ویژگی های مشترک و تفاوت های هستند که براساس کاربری خود باید مدل مناسب را انتخاب کنیم.

پمپ عمودی طبقاتی گرانفارس با توجه به ساختار عمودی فضای کمتری نسبت به سایر پمپ ها اشغال می کند اما در پمپ های افقی به فضای بیشتری برای نصب پمپ نیاز است.

باید به این نکته توجه کرد که ورود و خروج سیال در قسمت پایین پمپ عمودی است که این باعث می شود نیازی به تغییر در ساختار لوله گذاری نباشد.

در این مدل از پمپ ها چه به صورت افقی و عمودی سیال باید کاملا تمیز باشد تا در ساختار آن مشکل ایجاد نکند چرا که ذرات موجود در آن باعث آسیب های اساسی به آن می گردد همچنین نباید بدون وجود سیال این پمپ ها را روشن نمود. پمپ های عمودی طبقاتی اگرچه نسبت ه مدل افقی آن کم جا تر و مشکلات کمتری دارند اما باید توجه نمود که باید بازدید دوره ای توسط تعمیرکار مجرب انجام گیرد چرا که با توجه به ساختار چند پروانه ای اگر به درستی انجام نشود با روشن کردن آن بعد از تعمیر ممکن است آسیب های جبران ناپذیری به آن وارد شود.

کاربرد پمپ طبقاتی

براساس فضا و نوع فعالیت ما ممکن است از پمپ های طبقاتی استفاده کنیم که ممکن است این زمینه های فعالیت متفاوت از هم باشد در قسمت زیر لیست کاربرد های این مدل پمپ را برای شما آورده ایم:

  •  تامین فشار آب در ساختمان ها که ممکن است مسکونی اداری یا هر کاربردی داشته باشد که براساس میزان مصرف و ارتفاع آن مدل مورد نظر براساس نظر کارشناس ها انتخاب می شود.
  • انتقال آب شهری
  • در انواع مختلف کارخانه های صنعتی و تولیدی برای افزایش فشار آب
  • بوستر پمپ ها: در این دستگاه ها از این مدل پمپ استفاده می شود.
  • سیستم های حرارتی و تهویه
  • سیستم های تصفیه و شستشو
  • RO و دیگ بخار یا بویلرها نیز از پمپ های طبقاتی استفاده می کنند.
  • استفاده در کشاورزی و آبیاری قطره ای

موارد متعدد دیگری هم وجود دارد که می توان به آن اشاره نمود که از آن در سیستم های خود استفاده می کنند.

قیمت پمپ طبقاتی

عوامل مختلفی در تعیین قیمت پمپ طبقاتی اثر گذار هست که به بیشتر موارد آن در بالا اشاره شد و به طور مثال فشار، هد، دبی و افقی یا عمودی بودن آن اثر گذار است همچنین برند پمپ، داخلی یا خارجی بودن آن نیز اثر گذار است. برای مثال پمپ طبقاتی گرانفارس نسبت به مدل مشابه گراندفوس قیمت ارزانتر و به صرفه تر است. پس شما ابتدا بسته به نوع کاربرد مورد استفاده خود که می توانید از کارشناس ها و مهندسین مربوطه یا با دانش خود به مدل مورد نظر خود برسید و سپس از بین برندهای مختلف، پمپ مناسب خود را انتخاب کنید تا علاوه بر به صرفه بودن بهترین عملکرد را نیز داشته باشد.

شما به عنوان فعال در این صنعت کدام یک از شرکت های پمپ سازی را می شناسید که در این زمینه تولیدات مناسب و با کیفیتی دارند؟ در قسمت نظرها با ما در میان بگذارید تا دیگر خوانند های این مطلب نیز از تجربه های ارزشمند شما بهرمند شوند.

دیدگاه کاربران
1 دیدگاه
  • Delila 11 مهر 1402 / 7:31 ق.ظ

    If yyou are going forr most excellent contenhts ike me, simply visit thjis sife everydeay sincfe
    it presents quality contents, thanks

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *